ثبت و نشر میراث فرهنگی سرزمین خورشید
چهارشنبه 24 اردیبهشت 1404

حامد کرزی

حامد کرزی

حامد کرزی (۲۴ دسامبر ۱۹۵۷) سیاستمدار افغان و رئیس‌جمهور پیشین کشور افغانستان است که از ۲۲ دسامبر ۲۰۰۱ تا ۲۹ سپتامبر ۲۰۱۴ در این جایگاه فعالیت کرد. او یکی از اقوام کرزایی قندهار است.

کرزی که متولد قندهار است، از لیسهٔ حبیبیه کابل فارغ‌التحصیل شد و در دههٔ۱۹۸۰ مدرک کارشناسی ارشد خود را در هند دریافت کرد. او به پاکستان نقل مکان کرد و به جمع‌آوری کمک‌های مالی برای مجاهدین افغان در طول جنگ شوروی و افغانستان (۱۹۷۹–۱۹۸۹) پرداخت. او دورهٔ کوتاهی را به عنوان معاون وزیر امور خارجه در دولت اسلامی افغانستان گذراند. پس از ترور پدر کرزی در ژوئیه ۱۹۹۹ او به عنوان رئیس قوم پوپل‌زایی معرفی شد. در پی حملهٔ ایالات متحده به افغانستان در ماه اکتبر ۲۰۰۱، کرزی قبایل اطراف قندهار را در برابر طالبان رهبری کرد. او پس از حذف رژیم طالبان در اواخر سال ۲۰۰۱ به یک شخصیت سیاسی غالب تبدیل شد. در طول کنفرانس بین‌المللی افغانستان در دسامبر ۲۰۰۱ در آلمان، کرزی توسط شخصیت‌های برجستهٔ سیاسی افغان برای خدمت در یک دورهٔ شش‌ماهه به عنوان رئیس دولت موقت افغانستان انتخاب شد.

او سپس در طول لویی جرگه ۲۰۰۲ در کابل، برای مدت دو سال به عنوان رئیس‌جمهور موقت انتخاب شد. پس از انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۰۴ کرزی برنده شد و رئیس‌جمهور افغانستان شد. او همچنین در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۰۹ برنده شد و در نهایت با پایان ریاست جمهوری‌اش در ماه سپتامبر ۲۰۱۴، این سمت را به اشرف غنی واگذار کرد.

کرزی در دوران ریاست جمهوری‌اش، در جامعهٔ بین‌المللی برای کاریزما، لباس بلند و قبیله‌ای و کلاه قره‌قلی و همچنین به عنوان یک سازندهٔ اتحاد بین جوامع افغانستان شناخته می‌شود. رابطهٔ او با ناتو و ایالات متحده به در سال‌های بعد به‌طور فزاینده‌ای تیره و تار شد و او چندین بار متهم به فساد شده است.

پس از فروپاشیی جمهوری اسلامی افغانستان در ۱۷ اوت ۲۰۲۱، گلبدین حکمتیار، رهبر حزب اسلامی وابسته به طالبان، همراه با کرزی و عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی آشتی ملی و رئیس اجراییه سابق، در دوحه دیدار کردند تا یک دولت موقت برای طالبان را تشکیل دهند. در ۲۵ اوت گزارش شد که شورایی با ۱۲ عضو تشکیل خواهد شد تا حکومت دفاکتو جدید امارت اسلامی افغانستان را اداره کند. بنابر گزارش‌ها روی ۷ عضو توافق شد: کرزی، عبدالله، حکمتیار، عبدالغنی برادر، محمد یعقوب، خلیل حقانی و حنیف اتمر.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *