دهمین جلسه باشگاه کتابخوانی روان شناسی، روز پنجشنبه ۲۱ حمل/فروردین 1404 با همکاری مرکز توسعه سلامت روان مهاجر و کانون علمی – فرهنگی نخبگان افغانستان، در خانه کتاب افغانستان برگزار شد.
این جلسات، روزهای پنجشنبه با حضور یک روان شناس و همچنین علاقمندان به مباحث کتاب خوانی و روان شناسی در خانه کتاب افغانستان واقع در مجتمع ناشران شهر قم برگزار می شود.
در ده جلسه گذشته،کتاب “هر روز یک قدم نزدیکتر” از اروین د. یالوم با حضور آقای محمد علی رضایی”کارشناس ارشدروان شناسی بالینی /رواندرمانگر” مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
کتاب هر روز یک قدم نزدیکتر با عنوان اصلی Every day gets a little closer اثری از دکتر اروین د. یالوم و جینی الکین است. این کتاب از اولین کتابهای یالوم است که شامل یادداشتهای بیمار – جینی الکین – و درمانگر از یک فرآیند درمانی است.
دکتر اروین د. یالوم استاد روانپزشکی دانشگاه استنفورد، گروه درمانگر و رواندرمانگر اگزیستانسیال است و جینی الکین نویسندهای جوان و بااستعداد است که با مشکلاتی از جمله «انسداد در نوشتن» روبهرو است.
بخش اصلی این کتاب شامل یادداشتهای بیمار و درمانگر پس از هر جلسه درمان است. در واقع پس از هر جلسه درمانی، دکتر یالوم و جینی الکین خلاصهای صادقانه از آنچه که در جلسه گذشته، یادداشت میکنند. آنها در این یادداشتها به شکلی آزادانه از احساساتی که در طول جلسه داشتند، صحبت میکنند.
جینی، نویسندهای جوان و با استعداد است که قبل از آشنایی با دکتر یالوم، به مدت یک سال و نیم در یک گروهدرمانی شرکت کرده بود. اما هیچ پیشرفتی نداشت. مشکل اصلی جینی که خود آن را «انسداد در نوشتن» میداند برطرف نشده بود، بنابراین دکتر یالوم تصمیم میگیرد از روش متفاوتی برای درمان استفاده کند.
از جینی خواستم که بهجای پرداخت مالی، خلاصهای صادقانه از هر جلسه بنویسد، که نه تنها شامل واکنشهای او به رویدادها باشد، بلکه تصویری از زندگی پنهان جلسه هم میشد، یک نوشته از عمق درمان؛ در واقع همهی افکار و خیالبافیهایی که هرگز درون روشنایی روز پدیدار نمیشوند. (هر روز یک قدم نزدیکتر – صفحه ۳۰)
دکتر یالوم و جینی پس از هر جلسه یادداشتهایی برای خود مینویسند و هر چند وقت یکبار این یادداشتها را در اختیار همدیگر قرار میدهند. یادداشتهایی که هیچکدام فکرش را نمیکردند روزی منتشر شود و به کتاب تبدیل شود. اما پس از موفقیتآمیز بودن درمان، دکتر یالوم با جینی صحبت میکند و تصمیم میگیرند یادداشتها را منتشر کند. البته در کتاب، هم بیمار و هم درمانگر پیشگفتار و پسگفتاری برای آن نوشتهاند که انسجام خوبی به موضوعات داده است.
قابل ذکر است که خانه کتاب افغانستان، علاوه بر باشگاه کتاب خوانی روان شناسی، «طرح یارمهربان« را به هدف ترویج فرهنگ کتاب خوانی بین مهاجرین افغانستانی، در حال اجرا دارد.